VIVAPhon Audiológia, hallásvizsgálat, hallókészülékek!

 Bemutatkozás | Rendelő  Halláscsökkenés  | Hallásvizsgálatok  | Hallókészülékek  | Keressen fel!  


Bemutatkozás

Rendelő

Halláscsökkenés

Hallásvizsgálatok

Hallókészülékek

Keressen fel!

Vivaphon Kft.
Cím
1062 Budapest
Podmaniczky u. 109.
Telefon
  +36 1 8810153

Mobil

  +36 30 8306608
  +36 30 8306610
            +36 30 2985676
E-mail

 

Hallásvizsgálatok
Hallásvizsgálatok
    Küszöbaudiológiai vizsgálat
    Beszédértés, beszédküszöb vizsgálat
    Küszöb feletti vizsgálatok
    Impedantia, stapes reflex vizsgálat
    Szabad hangtér vizsgálatA hallás vizsgálatának szubjektív vizsgálati módszere a küszübaudiológiai és a beszédértés vizsgálat.
A küszübaugdiológiában lég és csontvezetéssel tudjuk meghatározni az egyének hallásküszöbét. A hallásküszöb mérését audiológus szakasszisztensek végzik erre kifejlesztett és kalibrált hangszigetelt süket kamrában, klinikai audiométerrel.
Különböző frekvenciákon a hangerő fokozatos emelésével határozzuk meg a hallásküszöböt. A hallásküszöb az, amikor a páciens már éppen meghallja a hangot.
A két fül mérése külön-külön történik.
Meghatározzuk a kellemetlenségi küszöböt, ami azt jelenti, adott frekvencián a fokozatosan emelkedő hangerő mikor okoz a páciensnek már kellemetlenséget, esetlegesen fájdalmat a fülében.

Beszédérthetőség vizsgálata során hangtanilag alig eltérő, egy szótagú magyar főneveket hall a páciens. Beszédérthetőség küszöbnek nevezzük, hogy adott frekvencián a hallott szavak hány százalékát érti meg.
Beszédhallás küszöb: a beszéd hangoknak azaz átlagos intenzitása, amelyen a vizsgált személy a hallott szavak legalább 50 százalékát visszamondja.
A mérés során számokat  és egy szótagú szavakat, magyar főneveket használunk.
Szabad hangtér vizsgálatakor mindkét fülre  jobb, majd bal oldalról adjuk a szavakat és vizsgáljuk, a beszédhallás küszöböt hallókészülékkel vagy anélkül.

Impedantia vizsgálatnál a dobüregben uralkodó nyomásviszonyokat vizsgáljuk.
A hangvezető rendszer hanghullámokkal szemben tanúsított ellenállását nevezik impedantiának.

Stapes reflex: a legbelső hallócsonthoz kapcsolódó izom hang hatására, akarattól függetlenül összehúzódik és ezáltal megváltoztatja a dobhártya, illetve a hallócsont láncolat impedantiáját.. Vizsgálatával a hallócsont láncolat mozgathatóságára, a hallópálya elváltozásaira kapunk információt.
A hallásvizsgálati mérést audiológus szakasszisztensek végzik hangszigetelt siketkamrában klinikai audiométer segítségével, pontosan meghatározva a halláscsökkenés mértékét. A hallásküszöb meghatározása különböző frekvenciájú hangokon, a hangerő fokozatos növelésével történik, egészen addig, amíg a páciens éppen meghallja a hangot. A két fül mérése külön-külön történik.

A beszédérthetőség vizsgálatot, vagyis a hasonló szavak elkülöníthetőségét úgy vizsgálják, hogy alig eltérő egy-szótagos szavakat hall a páciens. A helyesen elismételt szavak aránya vezetéses típusú halláscsökkenésnél általában a normális tartományon belül helyezkedik el. Idegi halláscsökkenés esetén ennél rosszabbak az eredmények, különösen a hallóideg, vagy az agyi hallópályák károsodásakor.

A beszédhallásküszöb-audiometriával azt állapítják meg, hogy mennyire hangosan kell a szavakat kimondani ahhoz, hogy a páciens megértse őket. A mérés során meghatározott hangerővel két szótagú, egyenletesen ejtett szavakat és számokat hallgattatnak a vizsgált egyénnel.


Copyright © Vivaphon Kft