VIVAPhon Audiológia, hallásvizsgálat, hallókészülékek

 Bemutatkozás | Rendelő  | Halláscsökkenés  | Hallásvizsgálatok  | Hallókészülékek  | Keressen fel!  


Bemutatkozás

Rendelő

Halláscsökkenés

Hallásvizsgálatok

Hallókészülékek

Keressen fel!

Vivaphon Kft.
Cím
1062 Budapest
Podmaniczky u. 109.
Telefon
  +36 1 8810153

Mobil

  +36 30 8306608
  +36 30 8306610
            +36 30 2985676
E-mail

 

Halláscsökkenés

Az időskori nagyothallásról

dr. Mácsai Márta
VIVAPhon Kft.


 Korunk rohanó világában a halláskárosodás valamilyen formájában szenvedő betegek kifejezetten hátrányos helyzetbe kerülnek az egészséges embertársaikkal szemben.
Elmondhatjuk, hogy a halláskárosodás civilizált korunk „ népbetegsége „ lett. Ezt az állítást az alábbi megdöbbentő adatokkal tudom alátámasztani. A civilizált világ 10,7%-a szenved idegi halláscsökkenésben, 1,15% a teljes süketségben. A halláskárosodott betegek száma a statisztikai adatok alapján progresszíven növekszik. 1000 újszülöttből 1 gyermek halláskárosodással születik. 18 év alatti gyerekek közül 1000-ből 17, a 65 év feletti korosztályból már 34 beteget érint a halláscsökkenés.
 A presbyacusis ( időskori halláscsökkenés) fokozódása miatt a 75 év feletti populációnak 50%-ánál kell halláskárosodással számolni. A gazdaságilag fejlett országokban a lakosság 2,3%-a visel hallókészüléket, becslések szerint pedig további 5,8%nak lenne szüksége hallókészülékre.
Halláskárosodás bármely életkorban kialakulhat. A halláscsökkenésben nemi különbségek is kimutathatóak, férfiaknál általában súlyosabban jelentkeznek a problémák. Alapvetően két részre oszthatjuk, vezetéses és idegi halláscsökkenésre. A vezetékes halláscsökkenést okozhatja pl. fülzsírdugó, fülkürt hurut, megnagyobbodott orrmandula, heveny vagy idült középfülgyulladás, a hallócsontok elmeszesedése. Ezeket a betegségeket gyógyszeresen vagy műtéti úton tudjuk gyógyítani.
 Az idegi halláscsökkenést a hallópálya egészén előforduló betegségek okozhatják; veleszületett öröklődő betegségek, méhen belüli, szülés alatti keringési zavarok, vírusfertőzések, egyéb vérellátási zavarok ( pl. érelmeszesedés) gyógyszerek, vegyszerek károsító hatása, hosszantartó zajártalom, dörejártalom, daganatok, fejet ért traumák.
A hallás károsodása bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban az időskori nagyothallással találkozunk. Az időskori nagyothallás vagy presbyacusis szorosan összekapcsolódik a Corti – szerv szőrsejtjeinek, a hallás receptorainak fokozatos romlásával. Ez a folyamat egyénenként változó, van akinél már az 50-es évek elején jelentkezik, míg másoknál még 80 éves korban is elhanyagolható halláscsökkenést mérünk. Az érzékelő sejtek számának csökkenése, a hallásélesség hanyatlása már 18 éves kortól elkezdődik, de mérhető, érzékelhető romlás csak a későbbiekben, kb. 60 év körül jelentkezik. Az időskori halláscsökkenést mind a hallásérzékenység, mind a beszédértés terén bekövetkező romlás jellemzi.
A hallásérzékenységben bekövetkezett romlás általában kétoldali, idegi jellegű és folyamatos romlást mutathat. Általában a magas hangok frekvencia tartományában jelentkeznek a panaszok, majd ráterjednek az alacsonyabb frekvenciákra is. Fokozatosan, egy ideig szinte észrevétlenül alakul ki, ellentétben a látásromlással, a hallásromlás nem érzékelhető azonnal, akár évekig is észrevétlen maradhat.

Milyen tünetek utalhatnak időskori halláscsökkenésre?

 Beszélgetés alkalmával többször vissza kell kérdezni, kérik hogy 1-1 mondatot ismételjenek meg, különösen, erős háttérzaj esetén. A beteg majd a környezete is egy idő után azt veszi észre, hogy csak rábólint a mondottakra, de érezzük a beszédet nem értették meg. Romlik a beszéd tisztasága, még akkor is, ha a beszéd elég hangos. „ Hallom amit mondanak, de nem értem.”
A rádiót és TV-t a magszokottnál hangosabbra állítják, ami a környezetet esetleg már zavarja.
Sokszor nem hallja az ajtó-csengő hangját.
Elvesznek a zajok, nem hallja az óra ketyegését, a madarak csicsergését, az autók zaját.
Idegi halláscsökkenés, időskori halláscsökkenés esetén a panaszok rehabilitációjára hallókészülék viselése javasolt. A hallókészülék segít a hallás „visszaszerzésében”, de a készülék viseléséhez hozzá kell szoknunk. Különösen vonatkozik ez azokra, akik hosszabb ideje szenvednek halláscsökkenésben, hallásküszöb veszteségük nagyobb. Ezeknél a betegeknél az egészséges társaikkal szemben a természetes zajok is óriási hangzavart jelentenek. A hangokat, zajokat ismét meg kell szokniuk, „meg kell tanulniuk hallani a hallókészülékkel”, és ennek időtartama egyénenként változó.
 
A VIVAPhon Kft. rendelőjében, 1062 Budapest, Podmaniczky u. 109.
(Vasútegészségügyi NNK Kft. rendelőjének VI. emelete)  az audiológiai szakrendelésen a korrekt hallásvizsgálathoz szükséges vizsgálati lehetőségek rendelkezésre állnak. Rendelőnkben tapasztalt szakorvosok és audiológus, elektrofiziológus szakasszisztensek dolgoznak. Rendelőnkben minden korszerű, modern hallókészülék és azok tartozékai megtalálhatók, kipróbálhatók és próbahordásra elvihetők.
A hallás és beszédmegértés alapvető emberi szükségletünk. A hallásproblémák, illetve azok társadalmi következményei kihívást jelentenek az audiológusok számára. Napjainkban a korlátozott hallással rendelkező emberek fejlett technikájú hallókészülékekkel már korlátok nélkül kommunikálhatnak.


Copyright © Vivaphon Kft